Η Θέση μας

Οι επενδύσεις είναι μονόδρομος. Είναι η λύση για την οικονομία. Είναι όμως και αμετακίνητη υποχρέωσή μας. Έχουμε χρέος να πολεμήσουμε την αποεπένδυση που πνίγει την οικονομία. Η αισιοδοξία και η δημιουργικότητα είναι καθήκον μας.

Τα δεδομένα των αναγκών στην οικονομία και στην βιομηχανία δεν έχουν αλλάξει. Επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο μόνο για να συντηρηθούμε και 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020 για παραπέρα βιομηχανική ανάπτυξη. Έτσι μόνο θα δώσουμε, από την δική μα πλευρά την λύση που χρειάζεται. Και από την κοινωνική πλευρά απάντηση στην ανεργία που μαστίζει τον τόπο.


Οφείλουμε να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα της ανεργίας και τους 750.000 που απασχολούμε στην μεταποίηση καθώς για να διατηρήσουν τις θέσεις πρέπει να υπάρξει ρευστότητα, φορολογική πολιτική σταθερή και αναπτυξιακής λογικής, χαμηλό ενεργειακό κόστος και μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να ανοίξει η αγορά και να γίνουν δουλειές.

Αυτά που πρέπει να μας απασχολήσουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που σήμερα χαρακτηρίζονται επιχειρηματικό φορτίο και εστιάζονται στα εξής:

Πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων και αισθητή μείωση της ρευστότητας στην αγορά (λόγω οφειλών του κράτους) που μεταφράζεται σε στέγνωμα των επιχειρήσεων με συνέπειες και στην απασχόληση.          

Τραπεζικό πιστωτικό σύστημα βραχυκυκλωμένο από τα capital controls αλλά και σε υπολειτουργία για γνωστούς και ευνόητους λόγους αλλά με σοβαρές επιπλοκές στο σύστημα αναθέρμανσης της αγοράς.  

Συγκρουόμενες πολιτικές απόψεις κομμάτων και κυβερνήσεως με ακαταλαβίστικα σχέδια ανάπτυξης μέσα σε ένα θολό και πάντως όχι αναπτυξιακό τοπίο και περιβάλλον.


Τι πρέπει να κάνουμε με τα δεδομένα αυτά;

Πρώτο βήμα είναι η θωράκιση της αξιοπιστίας της χώρας με την σχηματοποίηση του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να γνωρίζουν οι πιθανοί επενδυτές που και πως θα κινηθούν αν κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.


Δεύτερο βήμα να προσφέρουμε ως χώρα συγκεκριμένους και κατανοητούς κανόνες παιχνιδιού βασική προϋπόθεση για τους οποίους είναι αφ’ ενός να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στην οικονομική πολιτική και αφ’ ετέρου να βεβαιώνονται ξεκάθαρες σχέσεις της πολιτείας με την οικονομία.


Τρίτο βήμα η φορολογική πολιτική να παραμερίσει την φοροεισπρακτική λογική και να αποκτήσει στοιχεία αναπτυξιακών στόχων, μαζί με σταθερότητα της ισχύος της, τουλάχιστον για μια 10ετια.


Τέταρτο βήμα η οριστικοποίηση των κρατικών τιμολογίων που συνδέονται με την ενέργεια, τις λιμενικές υπηρεσίες και τις μεταφορές ώστε οι επιχειρήσεις να μην αναστέλλουν ακόμη και εξαγωγικές δραστηριότητες.

Σε ότι αφορά τα ειδικότερα προβλήματα που αφορούν τα Μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς αγωνιζόμαστε για να κλείσει οριστικά η μεγάλη και χρονίζουσα πλέον εκκρεμότητα στο χωροταξικό και τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας και ειδικότερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η νέα νομοθεσία που ψηφίσθηκε και προωθήθηκε για εφαρμογή έχει ακόμη κενά. Το ίδιο συμβαίνει και με το νέο χωροταξικό. Το νομοθέτημα παρουσιάζει κενά και απαιτεί πολλές διοικητικές πράξεις για να μετουσιωθεί σε πολιτική. Οφείλουμε να τις προωθήσουμε.


Πέραν τούτων, να ξεπεραστούν οι ασάφειες που προκαλούν σύγχυση στην πολιτική λειτουργίας των βιομηχανικών ζωνών όπως και στις περιοχές εκτός των ζωνών σε συνδυασμό με υποχρεώσεις  μετακίνησης επιχειρήσεων του Λεκανοπεδίου που ως εκκρεμότητα οδηγεί σε ανεπίτρεπτη περιπλοκή και άρα πρέπει να κλείσει.


Πρώτιστη ανάγκη στην οικονομία και στον τόπο μας είναι ότι για να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη πρέπει να σχεδιάσουμε μια εφικτή ανάπτυξη με όραμα και με μόνιμη συμμετοχή στον διάλογο των επιχειρηματιών που ξέρουν πια μονοπάτια είναι βατά και ποια είναι άβατα και πρέπει να τα φτιάξουμε.

 

Σύνδεση Μελών