«Ιδού η Ρόδος» για την επιχειρηματικότητα. Οι ζημιές από το κλείσιμο της Ειδομένης έφθασαν τα 6 εκατ. ευρώ. Κάντε κάτι. 16.5.2016

                                                                                                                                                                                                                         Αθήνα 16  Μαιου 2016
                                                                                     
                                                   
                                                                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

               
«Ιδού η Ρόδος» για την επιχειρηματικότητα. Οι ζημιές από το κλείσιμο της Ειδομένης έφθασαν τα 6 εκατ. ευρώ. Κάντε κάτι. Δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού.
«Όταν για 55 ημέρες κλείνει, στην Ειδομένη, ένας βασικός πνεύμονας  για την εξωστρέφεια της εθνικής παραγωγής της χώρας σου και προκαλείται έμφραγμα στην βιομηχανική παραγωγή αλλά και στην αγορά από έλλειψη πρώτων υλών  και άλλων προϊόντων, με συνολικές ζημιές 6.000.000 ευρώ, ακούγονται περίπου ως ειρωνεία οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη και τόνωση της επιχειρηματικότητας. Αυτό συμβαίνει και με την περίπτωση της Ειδομένης. Ας αρχίσουμε από εκεί».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός αναφερόμενος στις πολλαπλές επιπτώσεις από την κλειστή σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης και τις μεγάλες αδυναμίες στην διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών και πρόσθεσε: «Γιατί να μην συνδέσουμε και με το πρόβλημα της Ειδομένης τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δείχνουν ότι μετά από 14 μήνες διαρκούς ανόδου των ελληνικών εξαγωγών αγαθών η κόπωση των τελευταίων μηνών έγινε εντονότερη, αφού φθάσαμε τις 55 ημέρες (2 μήνες) με κλειστή την γραμμή. Εξ’ άλλου σε περίοδο έλλειψης ρευστότητας λόγω και capital controls και με απώλειες 6 εκατ. ευρώ είναι παραλογισμός, να επιβαρύνεις το κόστος παραγωγής, κατά 20-25%, επιλέγοντας ως λύση, στις μεταφορές προς Ευρώπη, την έξοδο από Βουλγαρία. Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα αν θέλει όντως να βρίσκεται δίπλα στην επιχειρηματικότητα».