Ένας και μόνο αναπτυξιακός νόμος δεν αρκεί για να φέρει την πολυπόθητη άνοιξη των επενδύσεων. Η χώρα εκτός από νόμους χρειάζεται και αναπτυξιακή και επενδυτική λογική πλαισιωμένη από την ανάλογη πολιτική 9.6.2016


                                                                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                              Αθήνα 9 Ιουνίου 2016
                                                                           
                                                                                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Ένας και μόνο αναπτυξιακός νόμος δεν αρκεί για να φέρει την πολυπόθητη άνοιξη των επενδύσεων. Η  χώρα εκτός από νόμους χρειάζεται και αναπτυξιακή και επενδυτική λογική πλαισιωμένη από την ανάλογη πολιτική.» Δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς  κ. Δημήτρη Μαθιού  για τον αναπτυξιακό νόμο.  
«Η χώρα μας και η οικονομία της έχουν τεράστιο έλλειμμα αναπτυξιακής και επενδυτικής πολιτική όπως και υστέρημα αναπτυξιακή λογικής στην παρέμβαση του κράτους σε κάθε θέμα  ανάπτυξης.»
Την δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός κατά την συζήτηση της Διοίκησης του Συνδέσμου  μετά  την ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου για την ανάπτυξη και πρόσθεσε:
«Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα νομοθεσίας. Είναι θέμα ψυχολογίας και θετικού επιχειρηματικούς περιβάλλοντος.  Τα πεπραγμένα του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου του 2011 όπου από τα 1276 έργα υλοποιήθηκαν μόνο 50, με χρόνο αναμονής 29 μήνες και χρόνο αποπληρωμής άγνωστο. Οι δε  οφειλές των 6,6 δισεκ. του κράτους, από ενισχύσεις του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, εκ των οποίων τα 2,5 δισεκ. ευρώ αφορούν ολοκληρωμένες επενδύσεις  κάθε άλλο από θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον μπορεί να σχηματοποιούν. Από την άλλη τα 6,8 δισεκ. οι οφειλές του κράτους σε ΦΠΑ και προμήθειες που πλήττουν  την αγορά με έλλειψη ρευστότητας δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την ιδιαίτερα σφοδρή κινητοποίηση που χρειαζόμαστε για να οδηγηθεί η οικονομία σε δρόμο ανάπτυξης. Τα δε γνωστά αντικίνητρα, οι παθογένειες της οικονομίας, και η αντιαναπτυξιακή φορολογική πολιτική θα αποτελούν, μέχρι να αρθούν, τα βαρίδια του εν λόγω αναπτυξιακού νόμο.»
Κατά τα άλλα, συμπλήρωσε ο κ. Μαθιός,  η κάλυψη του κενού της νομοθεσίας με τον αναπτυξιακό νόμο που έληξες το 2013 είναι ασφαλώς θετική ένδειξη στην σωστή κατεύθυνση αλλά μέχρις εκεί.