Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Εργαστηρίου καλών πρακτικών για τη συμφιλιωση επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής 19.7.2016

                                                                                                                                                                                    

 

                                                                                                                                                                                        Πειραιάς, 19 Ιουλίου 2016
                                                                                                                                                                                        Αρ. Πρωτ.:  2.124


Δελτίο Τύπου, ΣΒΑΠ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «Εργαστηρίου ανταλλαγής καλών πρακτικών για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής», το οποίο διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς και διεξήχθει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016, στο κτίριο του ΕΒΕΠ στον Πειραιά.
Το εργαστήριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης: «Ισότητα των Φύλων στο Εργατικό Δυναμικό: Η συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή/ιδιωτική ζωή στις Ελληνικές Βιομηχανίες», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό (XΜ) Του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) Περιόδου 2009 – 2014. Εταίροι του Έργου, εκτός από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς είναι, το  Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) ως Συντονιστής Εταίρος, το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου, και το Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.
Σκοπός της υλοποίησης του εργαστηρίου ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των Ελληνικών Βιομηχανιών και των Βιομηχανιών της Ισλανδίας, τις οποίες παρουσίασε το Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, και η διάδοση της γνώσης στους/στις εμπλεκόμενους/ες εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανικής κοινότητας. Παράλληλα στόχος του εργαστηρίου υπήρξε η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την έρευνα πεδίου καθώς και η  ευαισθητοποίηση σε σχέση με τις ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή/ιδιωτική ζωή.
Το εργαστήριο παρακολούθησαν μέλη του ΣΒΑΠ, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της Αθήνας και του Πειραιά, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και εκπρόσωποι του Τύπου.
Πιο αναλυτικά, της έναρξης του εργαστηρίου προηγήθηκε χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρη Μαθιού ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία, του υπό υλοποίηση έργου, τόσο για την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας όσο και για τον τελικό στόχο που είναι η επίτευξη της συμφιλίωσης μεταξύ της Επαγγελματικής και της Οικογενειακής ζωής.
Η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ, κ.  Ειρήνη - Ελένη Αγαθοπούλου, στο χαιρετισμό της, τόνισε την αξία της υλοποίησης τέτοιων έργων και διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι η παρούσα έρευνα θα συμβάλει τόσο στην αύξηση της γνώσης μας για τα θέματα ισότητας που απασχολούν την ελληνική κοινωνία όσο και για τη σημασία της εξάλειψης της έμφυλης ανισότητας από όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού και κοινωνικού βίου. Τέλος στο χαιρετισμό της, η Αν. Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Γεωργία Πετράκη, αναφέρθηκε στη σημαντική επιστημονική έρευνα που διεξάγει το εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου και στην ιδιαίτερη σημασία του παρόντος έργου στην προαγωγή της γνώσης μας για τα θέματα ισότητας.
Το Α΄ μέρος του εργαστηρίου είχε ως θέμα την παρουσίαση των δράσεων του Έργου, μίλησαν κατά σειρά:
Η κ. Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Επιστημονική Συντονίστρια της Πράξης από το ΚΕΘΙ, προχώρησε σε μια γενική παρουσίαση του έργου αναφερόμενη ιδιαιτέρως στο ρόλο του ΚΕΘΙ ως συντονιστή εταίρου. Ακολούθως η κ. Βασιλική Χριστοπούλου, Μέλος του Δ.Σ του ΣΒΑΠ αναφέρθηκε στη συμβολή του ΣΒΑΠ στην υλοποίηση της Πράξης καθώς επίσης και στις διαχρονικές αξίες που διέπουν την λειτουργία του ΣΒΑΠ. Στη συνέχεια, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του ΣΒΑΠ, κ. Ηλίας Νικολούλης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής πολιτικών προώθησης της ισότητας των φύλων κάνοντας αναφορά σε συχνές παρανοήσεις που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο δημόσιο διάλογο. Ακολούθως έλαβε το λόγο, η κ. Μαρία Καραμεσίνη, Επιστημονική Σύμβουλος, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και Διοικητής του ΟΑΕΔ και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πολιτικές συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής οι οποίες εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Τέλος η κ. Μαρία Συμεωνάκη, Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου και Επίκουρη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την Ισότητα των φύλων στο εργατικό δυναμικό παρουσιάζοντας τα βασικά αποτελέσματα της Έρευνας Χρήσης Χρόνου.
Στο Β΄ μέρος του εργαστηρίου, που αφορούσε στις καλές πρακτικές συμφιλίωσης της Επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής σε βιομηχανίες, μίλησαν οι κ. Þóra Kristín Þórsdóttir, Εμπειρογνώμονας Πανεπιστημίου του Ρέικιαβικ και η κ. Μαίρη-Ανν Βελλή, Γενική Γραμματέα του Συνδέσμου και Γενική Διευθύντρια της εταιρίας Κ. Βελλή ΑΕ.
Η κ. Þórsdóttir, αναφέρθηκε εκτενώς στο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο της Ισλανδίας παρουσίασε τις καλές πρακτικές που προκύπτουν από την εμπειρία της Ισλανδίας και αναφέρθηκε στα αναγκαία βήματα τα οποία είναι ακόμα απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων.
Η κ. Βελλή, αναφέρθηκε στις διαχρονικές αξίες που διαπνέουν τη λειτουργία της υφαντουργίας Κ. Βελλή ΑΕ, οι οποίες εκατό και πλέον έτη από την ίδρυσή της, εξακολουθούν να είναι επίκαιρες έστω και υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες.
Τις παρουσιάσεις ακολούθησε συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους  να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν.

* Με την  παράκληση να δημοσιευθεί

άρθρο ημερίδας από την φωνή πειραιώτων:

http://fonipeiraioton.gr/newspaper/foni.pdf  

 άρθρο για την κα Βελλή -τίτλος ισχυρή γυναικεία επιχειρηματικότητα

http://www.fonipeiraioton.gr/%ce%b9%cf%83%cf%87%cf%85%cf%81%ce%ae-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/