Αθήνα 22 Ιούλιου 2015

                                                                 

 

Προς τον

Υπουργό Οικονομικών

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Σας είναι ασφαλώς γνωστή η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά με τα συσσωρευμένα περίπου 5.000 εμπορευματοκιβώτια που λόγω αδυναμίας εκτελωνισμού παραμένουν αποθηκευμένα με σοβαρές επιβαρύνσεις.

Ξεχωριστή περίπτωση δυσλειτουργίας είναι και η εισαγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού, που γίνεται στα πλαίσια ολοκλήρωσης επενδυτικού σχεδίου, ενταγμένου στον Αναπτυξιακό Νόμο 3099/2004.

Και τούτο για τους εξής λόγους, πρώτον μέν γιατί υπάρχουν δεσμευτικές ημερομηνίες ολοκλήρωσης της επένδυσης και δεύτερον γιατί τα ποσά, που έχουν ήδη δεσμευτεί στην Τράπεζα για την συγκεκριμένη εισαγωγήδεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό.

 

Εξ’ αιτίας δε της καθυστέρησης διακανονισμού θα τεθούν σε εφαρμογή ποινικές ρήτρες, ξέχωρα από τον κίνδυνο αλλαγής του χρόνου υλοποίησης και λειτουργίας της επένδυσης.

 

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Προκειμένου να σας διευκολύνουμε και με στοιχεία ζητώντας την προσωπική σας παρέμβαση σας διαβιβάζουμε και υπόμνημα της εταιρίας Κ. Βελλής Α.Ε. -μέλους μας με τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει:

«Η επιχείρηση μας βρίσκεται σε δεινή θέση εξ’ αιτίας των capital controls και της αδυναμίας παραλαβής Α’ υλών και εμπορευμάτων από το λιμάνι του Πειραιά.

Υπάρχουν (4) τέσσερα containers στο λιμάνι από τις 30/6/2015 τα οποία επιβαρύνονται καθημερινά με σταλίες και τα οποία αδυνατούμε να εκτελωνίσουμε γιατί για τα μεν τρία η πληρωμή ήταν τοις μετρητοίς με την άφιξη ώστε να μας στείλουν οι προμηθευτές μας τα πρωτότυπα φορτωτικά για την απελευθέρωση τους (release), για το δε τέταρτο τα φορτωτικά ήταν στη Τράπεζα μας αλλά λόγω της Τραπεζικής αργίας δεν μπορούσαμε μέχρι σήμερα ούτε να τα στείλουμε πίσω στο προμηθευτή ώστε να κάνει αυτός το release από τη μεριά του.

Σημειωτέον ότι όλα αυτά τα εμπορεύματα απευθύνονται στον αγροτικό τομέα με τεχνικά υφάσματα για τη προστασία των καλλιεργειών και πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα αλλιώς οι καλλιέργειες είναι απροστάτευτες σε τυχόν χαλαζοπτώσεις η άλλα καιρικά φαινόμενα. Σημειωτέον επίσης ότι για την αξία αυτών των εμπορευμάτων έχουμε καταβάλλει εδώ και 2 και πλέον μήνες το 30% της αξίας τους.

Όσον αφορά στις Α’  ύλες, ο προμηθευτής μας στην Ελλάδα ζητά και αυτός αποπληρωμή σε μετρητά και μόνον μετρητά γιατί με τη σειρά του πρέπει να πληρώσει μεταφορείς και άλλα έξοδα με μετρητά.

Ο τζίρος της επιχείρησης μας για το μήνα Ιούλιο έχει πέσει κατά 70% σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούλιο. Αυτό χειροτερεύει δραματικά την εικόνα του φετινού τζίρου που ήταν ήδη μειωμένος κατά τους προηγούμενους μήνες λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.

Κανένας ξένος προμηθευτής μας δεν δέχεται παραγγελίες για προσεχείς φορτώσεις και όσες παραγγελίες ήταν προς φόρτωση αυτό το διάστημα όχι μόνον δεν εκτελούνται αλλά ακυρώνονται. Αυτό απλά σημαίνει ότι πολύ σύντομα δεν θα έχουμε προϊόντα για να πουλήσουμε άρα μαθηματικά οδηγούμαστε σε άτακτο κλείσιμο της επιχείρησης καθώς ακόμα και αν πάψουν να ισχύουν τα capital controls δεν θα υπάρχει ο κατάλληλος και αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας των ειδών που απευθύνονται στον αγροτικό τομέα και είναι κατά κύριον λόγο εποχιακά (ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής στις καλλιέργειες).

Ειδικά δε για την περίοδο της ελαιοσυλλογής που αρχίζει από τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία μας δεν μπορεί να καλυφτεί ούτε με Α’ ύλες για τη παραγωγή ελαιοπάνων και ελαιόδιχτων, ούτε να έχει  εγκαίρως τα απαραίτητα σακκιά, δίχτυα για τους παραγωγούς και τελικούς καταναλωτές. Κανένας προμηθευτής δεν δέχεται να αρχίσει να εκτελεί παραγγελία για μας εάν δεν γνωρίζει πότε θα πληρωθεί και δεν φορτώνει εάν δεν έχει λάβει τα χρήματα του εκ των προτέρων. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε τις ανάγκες της φετινής ελαιοπαραγωγής εκτός εάν μπορέσουμε να στείλουμε εγκαίρως πληρωμές στους προμηθευτές μας.

Με την έλλειψη τζίρου, τη καθίζηση της αγοράς και την έλλειψη ρευστότητας το τέλος μας είναι προδιαγεγραμμένο.

Η έκκληση μας είναι δραματική καθώς απειλούνται 40 θέσεις εργασίας και η ιστορία μιας επιχείρησης που λειτουργεί εδώ και 115 χρόνια στον Πειραιά και έχει συνεισφέρει στην οικονομική ζωή αυτού του τόπου επί τέσσερεις γενιές!».

                                 Με εκτίμηση,

                               Δημήτρης Μαθιός

                               Πρόεδρος του ΣΒΑΠ