Κύριοι συνάδελφοι,

Η νέα οικονομική περίοδος που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο, μετά και τις εθιμικά καθιερωμένες διακοπές του Συνδέσμου μας κατά τον μήνα Αύγουστο, συμπίπτει με τις αιφνίδιες και τις έντονα ταραγμένες εξελίξεις τόσο για την οικονομία όσο και για την πολιτική μας ζωή.

 

Η επανάληψη εκλογών μέσα στον ίδιο χρόνο και μάλιστα με διαφορά οκταμήνου αφήνουν ήδη τραυματικά σημάδια στην οικονομία.

 

Γιατί οι εκλογές διεξάγονται σε μία περίοδο όπου τα «capitalcontrols» έχουν μετατρέψει σε χρόνια ασθένεια την οδυνηρή οικονομική  κατάσταση με πολύπλευρες συνέπειες και αλυσιδωτές επιπτώσεις.

 

Όσο και αν επιστρατεύσουμε την αισιοδοξία μας μέσα στις παρούσες  συνθήκες αστάθειας και πολιτικής αβεβαιότητας η προοπτική όχι μόνο για ανάπτυξη αλλά και ανάκαμψη εμφανίζεται απελπιστικά μακριά.

 

Η χώρα πρέπει να αποκτήσει πριν απ’ όλα πολιτική σταθερότητα ικανή  να επιβεβαιώσει τον αμετακίνητο προσανατολισμό μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

 

Αν αυτό διασφαλιστεί τότε το δεύτερο βήμα θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας με την θεμελίωση προγράμματος ανάκαμψης.

 

Αυτό όμως προϋποθέτει μεταβολή της φιλοσοφίας στην οικονομική πολιτική και αλλαγή στα χαρακτηριστικά της φορολογικής πολιτικής από καθαρά φοροεισπρακτικά σε αναπτυξιακά.

 

Παρ’ όλα αυτά εμείς, ως επιχειρήσεις και επιχειρηματίες της ελεύθερης οικονομίας, οφείλουμε να αισιοδοξούμε και να ελπίζουμε ότι μετά τις εκλογές θα επικρατήσει η σύνεση που επιβάλλουν οι περιστάσεις καθώς και η αναγκαία συνεννόηση για την δημιουργία πολιτικού κυβερνητικού σχήματος ικανού να αποτρέψει τα χειρότερα στην οικονομία και στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου μας.

 

Εύχομαι δύναμη και υγεία και κουράγιο σε όλους μας.

 

                                  Oπρόεδρος

                                   Δημήτρης Μαθιός