Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2016

Επιμελητηριακή Συμφωνία Επιχειρηματικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας, 20/10

Συμφωνία ανάπτυξης συγκεκριμένων κατευθύνσεων και συνεργασιών με στόχο την διεύρυνση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας στο πλαίσιο των οποίων θα εξεταστούν και οι δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών στις δύο χώρες κατέληξαν οι συζητήσεις της Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ιορδανία με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Μαθιό.

Η συμφωνία Επιμελητηριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας προβλέπει στα βασικά της σημεία ότι:

1.  Τα Επιμελητήρια των δύο χωρών δεσμεύονται, βάσει της συμφωνίας να αναπτύξουν συγκεκριμένες δράσεις για να διευρύνουν τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

2.
Προς την κατεύθυνση αυτή τα Επιμελητήρια των δύο χωρών θα επιδιώξουν επικοινωνία και συνεργασίες με όλες τις Οργανώσεις και Παραγωγικές Τάξεις του Αμμάν, του Πειραιά και της Αττικής προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός.

3.
Για την εξυπηρέτηση του σκοπού τα δύο Επιμελητήρια θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημερωτικών εκθέσεων στις οποίες θα περιέχονται οι πολιτικές κινήτρων, οι επενδυτικές ευκαιρίες και το νομοθετικό πλέγμα επενδύσεων, εξαγωγών και εμπορίου που ισχύει και στις δύο χώρες προκειμένου να τίθεται υπόψη των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων.

4.
Σκοπός της συμφωνίας και της συνεργασίας είναι η δυνατότητα εξυπηρέτησης των ανταλλαγών και των επενδύσεων σε όλα τα επιχειρηματικά επίπεδα από το μικρομεσαίο μέγεθος μέχρι το βιομηχανικό της μεγάλης και βαριάς βιομηχανίας.

Επίσης, στην διαμόρφωση προϋποθέσεων ανάπτυξης σύγχρονων και λειτουργικών εξαγωγικών και εμπορικών δικτύων.

Το παραπάνω κείμενο της συμφωνίας υπέγραψαν από πλευράς της Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής o αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός και εκ μέρους της Ιορδανικής επιχειρηματικής κοινότητας ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ιορδανίας κ. Adnan Abo Al Ragheb και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ιορδανίας κ. Nael AlKabariti.

Μιλώντας κατά την υπογραφή της συμφωνίας ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΠ και πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός τόνισε μεταξύ άλλων:

«Αισθάνομαι τρείς ιδιαίτερα θερμούς λόγους να με κάνουν ευτυχή για την σημερινή μας συνάντηση. Και θα ήθελα να ξεκινήσω από τους λόγους αυτούς και να τους μοιρασθώ μαζί σας.

Πρώτον η άριστη επικοινωνία, ο εξαιρετικός διάλογος και η  αποτελεσματική συμπαράσταση του  πρέσβη της θαυμάσιας χώρας σας στην Ελλάδα κ. Fawwaz Al Eitan είναι αυτά που οδήγησαν στο σημερινό χρήσιμο αποτέλεσμα και για εμάς, ως επιχειρηματίες, αλλά και για τις χώρες μας.

Δεύτερον στην πρόσκληση του Συνδέσμου μας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, για συμμετοχή στην επιχειρηματική αποστολή μας για την Ιορδανία, ανταποκρίθηκαν εκλεκτά μέλη διακεκριμένων ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων με εξωστρέφεια και πολλά ενδιαφέροντα για ανάπτυξη εξαγωγικής και επενδυτικής δράσης στην Ιορδανία.

Τρίτον  η  επιχειρηματική ανταπόκριση από τους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους της Ιορδανίας μας βεβαιώνει ότι η αποστολή μας, οι συναντήσεις και οι συζητήσεις μας θα φέρουν επιθυμητά αποτελέσματα.

Κατά την προσωπική μου άποψη εκεί που οφείλουμε να εστιάσουμε αρχικά την προσοχή μας είναι το ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών μας  και να εξετάσουμε πως μπορούμε να το βελτιώσουμε και τι περιθώρια προσφέρονται.

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές εξαγωγές προς την χώρα σας κινούνται μεταξύ 30-35 εκατ. ευρώ Και από την χώρα σας προς την Ελλάδα μεταξύ 7-10 εκατ. ευρώ. Αυτά τα μεγέθη οφείλουμε να τα διευρύνουμε.

Εμείς, όπως θα διαπιστώσετε και στις συζητήσεις μας, έχουμε να προτείνουμε και να προσφέρουμε πολλές συνεργασίες με γνωστά σας προϊόντα αλλά και νέα τεχνολογικά και  καινοτομικά.

Έχουμε ακόμη ιδέες για επενδυτικές συνεργασίες στο πλαίσιο των οποίων  υπάρχουν περιθώρια να αξιοποιηθεί επιστημονικό και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό νέων από την Ιορδανία και μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξυπηρετούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για τεχνολογία, καινοτομία και εξωστρέφεια.

Εσείς, από την πλευράς σας, θα έχετε, εκτός όλων των άλλων δυνατοτήτων που προσφέρει η γνωστή σας ελληνική αγορά να επιτύχετε καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των νέων ελληνικών υποδομών που δημιουργούνται από το  πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην χώρα μας.

Η πώληση του κεντρικού λιμανιού (του ΟΛΠ) στην Κινεζική Cosco και οι υποδομές που προετοιμάζονται είναι ήδη σε προωθημένο στάδιο και θα αναβαθμίσει διεθνώς το λιμάνι του Πειραιά. Το ίδιο θα συμβεί και με την πώληση του λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) σε δεύτερο στάδιο.

Η δε πώληση σε Ιταλικό Όμιλο των δικαιωμάτων των κρατικών σιδηροδρόμων της χώρας μας σε συνδυασμό με την μεταβίβαση και 14 εσωτερικών αεροδρομίων σε Γερμανικό όμιλο αναμορφώνει πλήρως τις δυνατότητες προσβάσεων και εντός της Ελλάδος και στην  γειτονική μας Ανατολική Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με δεδομένα όλα αυτά εκτιμώ ότι οι συζητήσεις μας θα έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.»

Η Ελληνική επιχειρηματική αποστολή πουοργανώθηκε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του ΕΒΕΠ και προέδρου του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρη Μαθιού και την συνεργασία του Ιορδανού Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Fawwaz Al Eitan ακολούθησε συγκεκριμένο πρόγραμμα επαφών στο πλαίσιο του οποίου συναντήθηκαν με τους επικεφαλής της Επιτροπής Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ιορδανίας κ.κ. Thabet El Wir, Mukhallad Al Omari καθώς και με τους προέδρους του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ιορδανίας κ.Adnan Abo Al Ragheb και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ιορδανίας κ. Nael Al Kabariti.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών ο επικεφαλής της Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής κ. Δημήτρης Μαθιός δήλωσε, προς τα μέλη της αποστολής, ότι το αποτέλεσμα του επιχειρηματικού εγχειρήματος στην Ιορδανία κρίνεται ιδιαιτέρως επιτυχές, από την μορφή των συμφωνιών που υπεγράφησαν, και ότι στην επόμενη παρόμοια πρωτοβουλία στην Αίγυπτο με στόχο την μεγάλη της αγορά εκτιμά ότι το ενδιαφέρον και η συμμετοχή επιχειρηματιών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο πρόεδρος

Δημήτρης Μαθιός