Αθήνα 19 Αυγούστου 2014

                               

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επανεξέταση του ΕΝΦΙΑ πριν είναι αργά για τις επιχειρήσεις.  Δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαθιού.                                                                                

Δελτία τύπουΝα προσαρμοστεί η φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ σε ότι αφορά όλες τις περιπτώσεις που αγγίζουν τα πάγια στοιχεία των επιχειρήσεων της μεταποίησης ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς.
Αναφερόμενος στις σοβαρές εκκρεμότητες που επιβάλλουν την επανεξέταση της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός δήλωσε: «Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η άποψη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι εργαλείο για ανάπτυξη στα χέρια των επιχειρήσεων και όχι να περιορίζεται στην σημερινή φοροεισπρακτική λογική της. Στην κατεύθυνση αυτή όμως οφείλει από τώρα να προσαρμοστεί και η φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ, σε ότι αφορά όλες τις περιπτώσεις που αγγίζουν τα πάγια στοιχεία των επιχειρήσεων της μεταποίησης. Πρέπει να γίνει κατανοητό και να αποτελέσει βάση για την φορολογική πολιτική ότι οι πάγιες εγκαταστάσεις συνδέονται με το παραγωγικό κόστος και γενικότερα με την εθνική παραγωγή και δεν αποτελούν περιουσιακό στοιχεία κέρδους και εκμετάλλευσης.

Η επανεξέταση του ΕΝΦΙΑ σε ότι έχει σχέση με τα πάγια στοιχεία των εγκαταστάσεων της μεταποίησης και η απαλλαγή τους από επιβαρύνσεις πρέπει να γίνει πριν να είναι αργά και σε βάρος της παραπέρα λειτουργίας του τομέα της μεταποίησης στην χώρα. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη και κίνητρο για επενδύσεις και όχι οι χωρίς αντίκρισμα προσδοκίες».