Συνέδριο και Δ.Σ. του OPCE και του ROYAL AUDIENCE στην Μαδρίτη

Θέμα: «Προστασία των εμπορικών σημάτων και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των καταναλωτικών προϊόντων από ακραία κανονιστικά μέτρα, όπως η ομοιόμορφη / τυποποιημένη συσκευασία και οι υπερβολικά μεγάλες προειδοποιήσεις υγείας στις ετικέτες».

Τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (βλ. αναθεώρηση της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού - 2001/37/ΕΚ) όσο και σε άλλες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Αυστραλία, Ινδία κλπ.), επιχειρείται από κάποιες αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να θεσπίσουν ένα δογματικό και επιστημονικά ατεκμηρίωτο ρυθμιστικό πλαίσιο για ορισμένα νόμιμα καταναλωτικά προϊόντα, όπως το αλκοόλ, ο καπνός και τα τρόφιμα, το οποίο συνίσταται κυρίως στην επιβολή της ομοιόμορφης / τυποποιημένης συσκευασίας, καθώς και των υπερβολικά μεγάλων προειδοποιήσεων υγείας στη συσκευασία των εν λόγω προϊόντων.

Τέτοιες ρυθμιστικές πολιτικές αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας και είναι ξεκάθαρα σε αντίθεση με τις σχετικές διατάξεις του κοινοτικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και με την πολιτική για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εάν τέτοιου είδους πολιτικές υιοθετηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα καταστήσει την Ε.Ε. ένα από τα πλέον εχθρικά προς την επιχειρηματικότητα ρυθμιστικά περιβάλλοντα, το οποίο θα αγνοεί και θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την εργασία χιλιάδων ανθρώπων, καθώς και θα λειτουργεί σε βάρος του ανταγωνισμού, της καινοτομίας και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς κ. Δημέτρη Μαθιού στη Γενική Συνέλευση του OPCE

Κυρίες και κύριοι,
Στην Ελλάδα βαδίζουμε ήδη προς τον τέταρτο χρόνο της οικονομικής κρίσης και δυστυχώς το πρόβλημα της οικονομίας συνεχίζει να είναι καθαρά πολιτικό. Είναι πολιτικό για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον διότι οι ρίζες του είναι δημοσιονομικές, πράγμα που σημαίνει ότι προκλήθηκε από την κακή διαχείριση και την τεράστια διόγκωση του δημόσιου τομέα. Δυστυχώς όμως, καλούμαστε εμείς ο ιδιωτικός τομέας να πληρώσουμε το τεράστιο κόστος αυτής της διαχείρισης.
Δεύτερον γιατί τόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών (η Tρόικα) όσο και οι κυβερνήσεις της τριετίας αντί να εστιάσουν και να ξεριζώσουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος επιλέγουν την εύκολη λύση που είναι περικοπές στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τις δημόσιες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να παγώνει η αγορά και να ανακυκλώνεται η στασιμότητα και η ύφεση.
Εάν σε αυτά συμπληρώσουμε και τις περικοπές συντάξεων, επιδομάτων και παροχών, γίνεται αντιληπτό ότι, αφαιρούνται μεγάλα ποσοστά του τζίρου της αγοράς με τις όλες φυσικές συνέπειες.
Έτσι, οι επιδράσεις των πακέτων των μέτρων της Τρόικα, είναι σοβαρά δυσμενείς και στις βραχυπρόθεσμες αλλά πολύ φοβάμαι ότι και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ΑΕΠ.
Η ορατή συνέπεια είναι ότι τα προηγούμενα τρίμηνα του 2012 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε περίπου στο 8% ενώ για το τέλος του χρόνου η συρρίκνωση θα είναι πάνω κοντά στο 7%.
Το νέο πακέτο των μέτρων των 11,5 δις, που αναμένεται να εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν θα μεταβάλει την κατάσταση ιδιαίτερα, εκτός από μία ελαφρά τόνωση στις τράπεζες για την ανακεφαλαίωσή τους.
Εάν σημειώσουμε ότι η ανεργία στην Ελλάδα φθάνει ήδη το 24%, γίνεται αντιληπτό ότι το 2013 η ύφεση δεν μπορεί να πέσει αισθητά κάτω από τα επίπεδα του 2012.
Μπορεί μεν τα νούμερα για την ύφεση να μην δίνουν απόλυτα την εικόνα της αδράνειας της οικονομίας στην Ελλάδα, αλλά εάν το περίπου 7% της ύφεσης του 2012 ενταχθεί στο κάδρο και των άλλων προβλημάτων που συντίθεται με την ύφεση , η εικόνα θα είναι ορατή.
Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα άλλα προβλήματα:
 1. Η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας από το ότι έχουν παγώσει οι δημόσιες επενδύσεις και η χρηματοδότηση επενδύσεων από Τράπεζες είναι σχεδόν αδύνατη, όσο δεν ολοκληρώνεται η μεγάλη εκκρεμότητα της ανακεφαλαιοποίησης.
 2. Η έλλειψη ρευστότητας επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι οι προμηθευτές μας σε πρώτες ύλες και προϊόντα τόσο εντός της Ευρώπης όσο και εκτός αυτής, απαιτούν συναλλαγές σε μετρητά και δεν δέχονται εγγυήσεις των τραπεζών. Η αιτιολογία είναι γνωστή και ως ένα βαθμό βάσιμη. Προβάλλεται ο φόβος του ενδεχόμενου εξόδου μας από το ΕΥΡΩ.
 3. Η δανειοδότησή μας εξυπηρετεί καθαρά τις ανάγκες τους χρέους. Συνεπώς η οικονομίας μας πρέπει να τροφοδοτηθεί από εσωτερικούς πόρους. Όμως τα δημόσια έσοδα κατευθύνονται στις ανάγκες ενός υπέρογκου κρατικού τομέα, που ακόμη παραμένει ως έχει.
 4. Τα θεωρητικά κέρδη στο κόστος παραγωγής από τις μειώσεις των μισθών εξανεμίζονται μπροστά στον ασύμφορο σχεδιασμό νέων επενδύσεων.
 5. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ και Περιφερειακά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ενεργοποιούνται γιατί το δημόσιο δεν έχει τους πόρους για να συνεισφέρει την δική του συμμετοχή.
 6. H σταση πληρωμών του δημοσίου σε οφειλές, επιδοτήσεις και επιστροφές διογκώνεται.
Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι έχουμε οδηγηθεί σε ένα φαύλο κύκλο, που θεωρητικά δεν έχει έξοδο.
Εμείς πιστεύουμε ότι η λύση είναι στη ρίζα του προβλήματος.
Με άλλα λόγια στην άμεση και αποτελεσματική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, τόσο σε επιχειρήσεις, Οργανισμούς και υπαλλήλους, ώστε να εξευρεθούν πόροι για την χρηματοδότηση της οικονομίας ή να καταστεί δυνατή η ενίσχυσή της μέσω φορολογικών κινήτρων και μειώσεων στις φορολογικές κλίμακες.
Αντίθετα όμως με αυτά που πιστεύουμε εμείς, η Τρόικα φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το πολιτικό κόστος των κυβερνήσεων και να μην τολμά δραστικά μέτρα περιορισμού των δαπανών του δημόσιου τομέα.
΄Έτσι παρατηρείται το αδικαιολόγητο φαινόμενο να γίνονται για μήνες ολόκληρους συζητήσεις των μέτρων που αφορούν, για παράδειγμα, τις περικοπές των συντάξεων ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα δεν γίνεται απολύτως τίποτα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα ήταν ευτυχής συγκυρία δηλαδή, ενώ περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, να είχαμε ήδη δύο θεαματικές αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια και στις μεταφορές, ενώ έπρεπε ήδη να έχουν μεθοδευτεί διαδικασίες πώλησης της περιουσίας του δημοσίου. Περιέργως δεν βλέπουμε σθεναρά πίεση της Τρόικα προς την κατεύθυνση αυτή, με αποτέλεσμα την χαλαρότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων.
Αποτέλεσμα αυτών είναι:
 • Να παραμένουν κλειστά τα επαγγέλματα με αδικαιολόγητο τρόπο και να μην δημιουργείται επιχειρηματική διέξοδος που θα βοηθούσε την αναθέρμανση της οικονομίας.
 • Να διατηρούνται αναχρονιστικοί μηχανισμοί στον δημόσιο τομέα με συνέπεια την διατήρηση της γραφειοκρατίας και των αντικινήτρων.
 • Nα αδυνατεί το Ελληνικό δημόσιο να εξοικονομήσει πόρους ακόμη και πληρωμής των οφειλών του, που φθάνουν τα 14 δις ευρώ.
Μπορεί στην Ελλάδα να μην μιλάμε επισήμως για χρεοκοπία ακόμη, αλλά στην ουσία είμαστε σε στάση πληρωμών. Υπολογίζεται ότι έχουν παγώσει περίπου 7 δις Ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και πληρωμές προμηθευτών σε νοσοκομειακό υλικό. Οι τελευταίες δε ενδείξεις είναι ότι η Τρόικα θα επιμείνει στη συμπίεση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων, πετρελαίου, χάλυβα και τσιμέντου.
Εάν πράγματι η κυβέρνηση υποχωρήσει και σε αυτές τις πιέσεις, τότε η βιομηχανική παραγωγή που κλυδωνίζεται, μέσα στη τριετία θα σημειώσει ραγδαία πτώση.
Πρόκειται για μια προοπτική την οποία διαμορφώνει εκτός αυτών που προανέφερα και η ασφυκτική φορολογική πολιτική μαζί με υποχρεώσεις εκτάκτων εισφορών.
Εάν δεν έχουμε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως και με την παρότρυνση των συναδέλφων βιομηχάνων και του OPCE εντός της Ευρώπης, για άμεσα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας και ενίσχυσης της ρευστότητας, οι προοπτικές που διαμορφώνονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι αυτή την στιγμή εκτός κάθε προβλέψεως.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Σύνδεση Μελών

 • Γενική Συνέλευση 2013 +

  Γενική Συνέλευση 2013 Συσπείρωση της πολιτείας, της βιομηχανίας, και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας σε καθολική εκστρατεία για έξοδο Διαβάστε περισσότερα
 • Γενική Συνέλευση 2012 +

  Γενική Συνέλευση 2012 Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η δράση των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση αυτή, είναι το θέμα της Ετήσιας Τακτικής Διαβάστε περισσότερα
 • Γενική Συνέλευση 2011 +

  Γενική Συνέλευση 2011 Η αδράνεια της οικονομικής πολιτικής οδηγεί σε φυγή και όχι σε προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων «Η οικονομία Διαβάστε περισσότερα
 • Γενική Συνέλευση 2010 +

  Γενική Συνέλευση 2010 Το Κράτος να παρέμβει αποφασιστικά για να διαμορφωθεί επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να Διαβάστε περισσότερα
 • Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων +

  Ημερίδα για την Ενεργιακή Αναβάθμιση Κτιρίων Θέλω ευχαρίστως να σας πληροφορήσω για την ευρύτερη απήχηση που είχε η ημερίδα για Διαβάστε περισσότερα
 • Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα +

  Παρουσίαση του Προγράμματος Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα Κύριοι, Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το πλαίσιο της συνεργασίας, που έχουν αναπτύξει οι Διαβάστε περισσότερα
 • Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων +

  Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων Κύριοι, Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς δημοσιοποίησε την εκδήλωση της ημερίδας του προγράμματος με θέμα «Εθνικό Διαβάστε περισσότερα
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4